articol

Romanii sustin dreptul la avort

13 septembrie 2011

Majoritatea românilor sunt de acord cu avortul din motive medicale, relevă noi date ale cercetării Religie și comportament religios realizată de Fundația Soros România în iunie 2011.
Întrebați dacă sunt de acord cu întreruperea voluntară a sarcinii (avortul) atunci când părinţii nu-şi doresc copilul, doar 31% dintre români răspund ferm nu. Cea mai mare parte dintre români, jumătate, sunt „neutrii” și condiționează aprobarea avortului de diferite situații, cea mai acceptabilă condiție fiind necesitatea medicală a avortului.

Peste 90% dintre respondenții „neutri” sunt de acord cu avortul din motive medicale, când mama sau copilul este în pericol. De asemenea, 70% dintre aceeași respondenți sunt de acord cu întreruperea de sarcină atunci când copilul este rezultatul unui viol. Mult mai puțini români sunt de acord cu avortul din motive sociale: 46% în situaţia în care cuplul nu are o situaţie materială care să-i permită creşterea copilului, şi doar 27% dacă femeia este necăsătorită.
Persoanele cele mai conservatoare sunt femeile cu venituri mici, cu nivel scăzut de educaţie şi care locuiesc în mediu rural, iar la polul opus, cei care susţin în cea mai mare măsură avortul sunt bărbaţi cu venituri mari şi foarte mari, studii superioare, locuitori ai oraşelor mari şi foarte mari.

În general, acceptabilitatea morală a avortului a crescut considerabil în ultimii ani: dacă în 2005, 56% dintre respondenţi erau „conservatori” și erau ferm împotriva avortului, în 2008 procentul lor a scăzut la 52%, iar în 2011 la 43%. Pe de altă parte, dacă ponderea celor care sunt de acord cu avortul a rămas constantă, categoria care a crescut cel mai mult este cea a „neutrilor”, descriși mai sus, de la 25% în 2005, la 30% în 2008 şi 42% în 2011.
În ceea ce privește îngrădirea avortului prin lege, date obținute în ultimii ani arată că 60% din populație se declară împotriva îngrădirii dreptului la avort, în timp ce 30% din populaţie crede că avortul trebuie îngrădit prin lege, în timp ce aproximativ 10% nu au o opinie.

Cercetarea „Religie și comportament religios” a fost realizată de o echipă de sociologi compusă din Raluca Popescu, Mirel Paladă și Claudiu Tufiș, sub coordonarea lui Ovidiu Voicu, manager de programe, în cadrul programului Studii Electorale Românești al Fundației Soros.

Datele au fost culese, în perioada 01 – 21 iunie 2011, de compania International Brand Consultants. Eşantion principal: 1.204 persoane, reprezentativ pentru populaţia ţintă cu o eroare de +/- 2,9% la un nivel de încredere de 95%.

Cercetarea „Religie și comportament religios” este prima analiză completă a fenomenului religios la nivelul populației României, care pune sub lupă valorile, comportamentele și raportarea la politici și viață politică la nivelul celor mai importante confesiuni întâlnite în România.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să contactați pe Elena Coman, Manager Comunicare, Fundația Soros România, ecoman(at)soros(punct)ro, 021. 212. 11. 01