articol

Romanii sunt printre cei mai conservatori cetateni din Uniunea Europeana

5 octombrie 2011
Versiune pentru imprimantaSend by emailVersiune PDF

Peste 80% dintre români consideră homosexualitatea şi prostituţia ca fiind comportamente ce nu pot avea nicio justificare, arată noi date ale cercetării Religie și Comportament Religios, realizată de Fundația Soros România în cadrul programului Studii Electorale Românești. Procentul celor care au aceeaşi opinie despre pedeapsa cu moartea este de 76%.

Chestionați cu privire la gradul de acceptare faţă de comportamente precum sinucidere, pedeapsa cu moartea, avort, minciună, prostituţie, homosexualitate, relaţii sexuale extraconjugale, relaţiile sexuale premaritale sau divorţul, românii afișează un conservatorism extrem.
Dacă în cazul pedepsei cu moartea 7% dintre respondenţi o consideră justificată şi 16% au o atitudine neutră, în ceea ce priveşte sinuciderea lucrurile stau mult mai categoric: 92% dintre români consideră că decizia de a-ți lua viața nu poate avea nicio justificare, în timp ce doar 2% consideră că pot exista motive întemeiate în astfel de cazuri.


În ceea ce privește comportamentele din sfera familiei şi vieţii de cuplu, divorţul este cel faţă de care se manifestă rata de respingere cea mai scăzută, cu un procent de 39% dintre români care nu-i pot găsi nicio justificare, 18% aflaţi la polul opus şi o majoritate de 43% care se declară a avea o atitudine neutră.
Din aceeaşi sferă a familiei, relaţiile sexuale extraconjugale sunt nejustificabile pentru 70% dintre concetăţeni, în timp ce mai mult de jumătate dintre români acceptă relaţiile sexuale premaritale.

Șase din zece români consideră că minciuna nu poate fi niciodată justificată.


Deși vârsta, veniturile sau educaţia influenţează gradul de acceptabilitate al diverselor comportamente prezentate, cea mai puternică relaţie de asociere este cea dintre opiniile faţă de aceste comportamente şi frecvenţa cu care respondenţii merg la biserică: cu cât o persoană merge mai des la biserică, cu atât respingerea comportamentelor analizate este mai mare.


Comparativ cu date similare obținute în alte țări europene, românii sunt printre cei mai conservatori cetățeni din Uniunea Europeană:
    •    Sinuciderea este respinsă în mai mare măsură doar în Cipru.
    •    Homosexualitatea este respinsă în mai mare măsură doar în Lituania.
    •    Divorțul este respins în mai mare măsură doar în Malta și Polonia.

Printre cauzele posibile ale acestui conservatorism se află atât religiozitatea ferventă a românilor, cât și perioada îndelungată de dictatură comunistă.

Cercetarea „Religie și comportament religios” a fost realizată de o echipă de sociologi compusă din Raluca Popescu, Mirel Paladă și Claudiu Tufiș, sub coordonarea lui Ovidiu Voicu, manager de programe, în cadrul programului Studii Electorale Românești al Fundației Soros.

Datele au fost culese, în perioada 01 – 21 iunie 2011, de compania International Brand Consultants (www.romaniabrand.ro). Eşantion principal: 1.204 persoane, reprezentativ pentru populaţia ţintă cu o eroare de +/- 2,9% la un nivel de încredere de 95%. Chestionarele și fișa tehnică a anchetei se află pe pagina de internet a Fundației Soros.

Cercetarea „Religie și comportament religios” este prima analiză completă a fenomenului religios la nivelul populației României, care pune sub lupă valorile, comportamentele și raportarea la politici și viață politică la nivelul celor mai importante confesiuni întâlnite în România.

Pe pagina noastra de internet a Fundației:
    •    Românii se roagă, dar nu în biserică
    •    Românii devin mai toleranți religios
    •    Implicarea Bisericii în politică
    •    Românii susțin dreptul la avort
    •    Predarea religiei în școlile publice
    •    Românii aprobă construirea Catedralei Neamului, dar nu din buzunarul lor


Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să contactați pe Elena Coman, Manager Comunicare, Fundația Soros România, ecoman(at)soros(punct)ro, 021. 212. 11. 01