articol

Romanii, intoleranti fata de minoritati etnice sau religioase

13 octombrie 2011
Versiune pentru imprimantaSend by emailVersiune PDF

1 din 6 români nu ar dori să aibă vecini musulmani, evrei și maghiari, iar mai mult de jumătate din populația României nu ar dori să aibă vecini homosexuali, se arată în studiul „Religie și comportament religios” realizat de Fundația Soros România.

Grupul etnic majoritar (românii) este mai intolerant decât grupurile etnice minoritare. Raportat la religie, datele indică o similaritate surprinzătoare a nivelului de intoleranță între două grupuri extrem de diferite: respondenții de religie ortodoxă și ateii sunt cei mai intoleranți.

Romii și sectanții sunt respinși de o treime din români, fiind a doua mare categorie respinsă de români. Romii sunt singura minoritate respinsă de persoane cu educație superioară, persoanele cu cel puțin câțiva ani de facultate fiind mult mai intolerante decât media cu această minoritate.
Analiza profilului celor care resping minorități arată o tendință îngrijorătoare: persoanele sub 30 de ani sub mai intolerante decât cele peste 30 de ani.

În geografia intoleranței Moldova și Capitala sunt cele mai intolerante regiuni. Cea mai tolerantă regiune a țării este Banat-Crișana-Maramureș.
Datele studiului arată ca românii au tendința de a respinge tot ceea ce este diferit, fie că vorbim de preferințe sexuale, de etnie sau de religie, sugerând o societate închisă și cu o disponibilitate redusă de a accepta minoritățile.

Cercetarea „Religie și comportament religios” a fost realizată de o echipă de sociologi compusă din Raluca Popescu, Mirel Paladă și Claudiu Tufiș, sub coordonarea lui Ovidiu Voicu, manager de programe, în cadrul programului Studii Electorale Românești al Fundației Soros.

Datele au fost culese, în perioada 01 – 21 iunie 2011, de compania International Brand Consultants.
Eşantion principal: 1.204 persoane, reprezentativ pentru populaţia ţintă cu o eroare de +/- 2,9% la un nivel de încredere de 95%. Chestionarele și fișa tehnică a anchetei se află pe pagina de internet a Fundației Soros.

Cercetarea „Religie și comportament religios” este prima analiză completă a fenomenului religios la nivelul populației României, care pune sub lupă valorile, comportamentele și raportarea la politici și viață politică la nivelul celor mai importante confesiuni întâlnite în România.

Pe pagina noastră de internet găsiți analize asemănătoare:
    •    Romanii sunt printre cei mai conservatori cetateni din UE
    •    Romanii se roaga, dar nu in biserica
    •    Romanii devin mai toleranti religios
    •    Implicarea Bisericii in politica
    •    Romanii sustin dreptul la avort
    •    Predarea religiei in scolile publice
    •    Romanii aproba construirea Catedralei Neamului, dar nu din buzunarul lor


Pentru informații suplimentare o puteți contacta pe Elena Coman, Manager de Comunicare, Fundatia Soros Romania prin telefon la 021. 212. 11 01 sau prin e-mail la ecoman(at)soros(punct)ro