articol
mai multe imagini ...

Redobândirea cetățeniei române

24 aprilie 2012

226 507 de persoane au redobândit cetăţenia română în ultimii 20 de ani, se arată în studiul Fundației Soros "Redobândirea cetățeniei române: Perspective istorice, comparate și aplicate". Datele arată astfel că nu există milioane de cetăţeni noi. Mai mult, în comparaţie cu unele state europene precum Franţa sau Marea Britanie, care acordă peste o sută de mii de cetăţenii anual, România s-ar situa undeva la mijlocul clasamentului.
Politica României de acordare a cetățeniei este unul dintre subiectele care întreţine în ultimii ani vizibilitatea României pe agenda statelor membre ale Uniunii Europene. Mai exact, îngrijorările europenilor sunt provocate de „permisivitatea” legislaţiei româneşti cu privire la redobândirea cetăţeniei de către locuitorii din fostele sale teritorii, în speţă Basarabia, actuala Republică Moldova, şi Bucovina de Nord, parte a Ucrainei de astăzi. Aceste temeri au susţinut că România produce cetăţeni europeni pe bandă rulantă, contribuind astfel la integrarea europeană a Republicii Moldova „prin uşa din dos”.

Studiul Fundației Soros România „Redobândirea cetăţeniei române: perspective istorice, comparative şi aplicate” trece în revistă întreg spectrul de probleme legate de conceptul de cetăţenie şi redobândirea ei.

Un rezumat al celor mai importante concluzii ale studiului este disponibil alăturat.

Câteva dintre cele mai importante idei ale dezbaterii prilejuite de lansarea studiului sunt disponibile online, pe Gandul.info