Principiile bunei guvernari: transparenta, responsabilitate, participare cetateneasca

Programul face parte din seria initiativelor de advocacy strategic, in vederea sustinerii si protejarii interesului public.

Obiectivul programului este acela de a promova transparenta si responsabilitatea la nivelul activitatilor guvernului si a celorlalte autoritati centrale sau locale. Modalitatea prin care intentionam sa ducem la indeplinire acest obiectiv este reprezentata de un set de masuri legislative care sa clarifice si sa limiteze situatiile in care aceste autoritati pot clasifica si secretiza informatii, scotandu-le in afara ariei de aplicare a legii liberului acces la informatiile publice.

Rezultatul programului se va concretiza in propuneri efective de politici publice. In ceea ce priveste impactul acestuia, ne propunem sa aducem pe agenda publica subiecte precum liberul acces la informatii de interes public, contribuind si la sporirea nivelului de constientizare a cetatenilor asupra importantei consultarii lor in momentul adoptarii deciziilor critice. Ne propunem sa informam si sa educam cetatenii in ceea ce priveste importanta transparentei si responsabilizarii autoritatilor pe parcursul procesului de adoptare a deciziilor, a implicarii lor in acest proces si, mai ales, in ceea ce priveste legatura stransa dintre toate acestea si dezvoltarea sociala si economica.

Imbunatatirea cadrului legislativ prin clarificarea si limitarea drastica, obiectiv argumentata din punct de vedere juridic si in totalitate justificata de caracteristicile actuale ale societatii romanesti, a domeniului de clasificare si secretizare a contractelor in care statul roman este parte, cu precadere in domeniul exploatarii resurselor naturale este pe deplin justificata de principiile statului de drept. In tot mai multe situatii concrete s-a dovedit ca transparentizarea procedurilor de concesionare a licentelor de explorare/ exploatare a acestor resurse, precum si responsabilizarea oficialilor direct implicati in aceste activitati reprezinta subiecte critice, care solicita masuri adecvate. Transparenta decizionala, iar, in particular, transparenta fiscala sunt domenii inca sensibile, in care coruptia si interesele private isi fac simtite efectele atat din cauza unui sistem de legi neeficient si depasit, cat si din cauza functionarilor coruptibili. Toate acestea duc la abuzuri si la incalcari flagrante ale drepturilor constitutionale ale cetatenilor.

Primele rezultate concrete ale programului se vor transpune sub forma unor amendamente la un set de acte normative, care reprezinta cadrul legal subsecvent, celui specific al exploatarii resurselor naturale si care permite un comportament neadecvat si corupt al autoritatilor responsabile in acest domeniu:

a. Legea nr 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate (in conformitate cu prevederile careia, orice institutie publica sau privata din Romania poate clasifica o informatie ca si secret de serviciu, ocultand-o, astfel, liberului acces al cetatenilor la informatii de interes public si chiar instantelor de judecata)

b. Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica (oricat de binevenita este aceasta lege, intr-un stat democratic, cum se doreste Romania sa fie, acesteia ii lipsesc insasi garantiile si instrumentele necesare pentru a fi si eficienta, vizibile sub forma unor rezultate concrete in urma consultarii cetatenilor sau a obtinerii unor satisfactii propriu-zise si echitabile ori de cate ori drepturile prevazute de aceasta lege le-au fost incalcate)

c. Legea nr 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public (aceasta lege, spre diferenta de primele doua de mai sus a avut o traiectorie de succes, cunoscand mai multe modificari de substanta, binevenite si pertinente, dar a carei punere in aplicare este adesea impiedicata de existenta unor prevederi contrare, in cuprinsul legii nr. 182/2002. Acestea din urma permit oficialilor corupti sa se sustraga dispozitiilor legii liberului acces la informatiile de interes public, prin oferirea posibilitatii de a clasifica unele informatii ca si secrete de serviciu, informatii, care, de altfel, ar fi de interes public).

Ultima etapa a programului isi propune ca, in urma unor campanii de advocacy sa obtina sustinerea publica a acestor amendamente si, intr-un final, declasificarea acelor informatii care acum sunt inaccesibile cetatenilor: structurile, functiunile si operatiunile institutiilor publice de sector, desecretizarea tuturor contractelor comerciale, semnate in domeniul exploatarii resurselor naturale, in care statul roman este parte, promovand responsabilitatea, transparenta decizionala si implicarea cetatenilor in procesul decizional.