Interesul public si blestemul resurselor

Obiectivul programului este acela de a mari nivelul de constientizare al autoritatilor centrale si locale, dar si al comunitatilor locale, alaturi de societatea civila, in legatura cu necesitatea de a elabora strategii de dezvoltare sustenabila pentru exploatarea resurselor naturale. Ne propunem sa ajutam comunitatile locale din zonele bogate in resurse naturale pentru a deveni capabile sa influenteze procesul decizional la nivelul factorilor de decizie. Principiul care se afla la baza programului este cel al preocuparii constante fata de interesul public si protejarea acestuia, alaturi preocuparea fata de intrunirea unui nivel comun de interes fata de aceste subiecte.

In cadrul acestui program, vom milita prin campanii de advocacy pentru transparenta si responsabilitate in activitatea autoritatilor responsabile din domeniul exploatarii resurselor minerale ale statului. Vom incepe, prin monitorizarea legalitatii deciziilor acestora, expunand cazurile de coruptie, abuzuri asupra drepturilor indivizilor sau asupra comunitatilor, in intregul lor.

Va fi, de asemenea, subliniata, in cadrul campaniilor noastre de advocacy necesitatea dezvoltarii unui cadru legal adecvat si puternic in vederea elaborarii unor strategii de dezvoltare durabila. Identificand cazuri concrete vom produce expertize relevante ale unor situatii de fapt, prin analiza si interpretarea informatiilor colectate, expunand apoi punctele slabe si neajunsurile legislatiei in vigoare, alaturi de disfunctionalitatile de la nivelul institutiilor si autoritatilor. In acest sens, Rosia Montana este doar primul studiu de caz. Alte potentiale zone de interes, in cadrul acestui program sunt Nord-estul Romaniei, din punctul de vedere al exploatarilor forestiere nerationale, sau zona costiera in cazul Deltei Dunarii, ori al Marii Negre.

Directiile principale de activitate ale programului se inscriu in seria celor de advocacy strategic, pe directia responsabilizarii autoritatilor prin punerea la dispozitia lor a unor informatii cat mai complexe, obiectiv si pertinent interpretate. In urma acestora ne dorim sa rezulte o atitudine constructiva a autoritatilor fata de modalitatea de exploatarea a resurselor naturale in tara noastra, prin elaborarea unor politici, planuri si programe de dezvoltare durabila a zonelor bogate in resurse minerale. Principalele activitati ale programului vor fi: 1. Monitorizarea deciziilor autoritatilor, expunand de fiecare data lipsa transparentei si a responsabilitatii deciziilor luate, precum si abuzurile fata de drepturile cetatenilor 2. Lansarea unor rapoarte care sa puna in evidenta lipsurile si greselile autoritatilor in administrarea zonelor bogate in resurse naturale 3. Dezbateri publice, mese rotunde 4. Punerea la dispozitia comunitatilor locale a principiilor si instrumentelor propriu-zise, in vederea capacitarii lor pentru a putea interveni in procesul decizional 5. Identificarea si promovarea unor alternative de ordin social si de mediu pentru dezvoltare responsabila, pentru a imbunatati si schimba strategiile regionale din domeniul exploatarii resurselor naturale 6. Formarea de coalitii si semnarea unor parteneriate impreuna cu alte organizatii neguvernamentale sau organizatii cu experienta relevanta in domeniu