publicație

Implicarea civică și politică a tinerilor

12 aprilie 2011

De mai mulți ani, implicarea civică și participarea politică a tinerilor deopotrivă îngrijorează și suscită interesul. Nivelul de participare rămâne scăzut, dar în același timp, opțiunile unei părți a tinerilor merg către curente radicale, unele antisistem.

Studiile noastre anterioare, ale Fundației Soros România (seria Barometrul de Opinie Publică 1994- 2007 și cercetările din cadrul programului Studii Electorale Românești, 2009), indică aceste tendințe îngrijorătoare. În cursul anului 2010, Fundația Soros și-a propus să contribuie la înțelegerea fenomenului cu alte două studii. Unul din ele, al cărui prim rezultat este volumul de față, este o cercetare cantitativă pe un eșantion reprezentativ de tineri, elevi in clasele VIII-XII din 86 de ocoli din toate județele țării.

În total au fost chestionați 5.861 de elevi pe teme legate de opinii și valori, comportament civic și politic, percepții ale evenimentelor care marchează evoluția contemporană a societății.