publicație

Guvernare deschisă și date publice deschise în România

30 septembrie 2014

Prezentul raport din seria Rapoartele societății deschise reprezintă o trecere în revistă a principalelor evoluții în elaborarea și implementarea politicilor publice pentru deschiderea guvernării în raport cu cetățeanul în perioada 2012-2014. Guvernarea deschisă este definită din prisma a trei principii esențiale: transparență sau accesul la informații, participare publică și colaborarea dintre autoritățile publice și societatea civilă, după modelul american. Un aspect important în deschiderea autorităților publice în fața cetățeanului obișnuit sau antreprenor îl constituie facilitarea accesului la date deschise, respectiv resurse publice pentru inovare socială și economică. În cadrul raportului, angajamentele României în domeniu sunt privite dintr-o perspectivă comparativă, luând totodată în considerare contextul național și lipsa unei culturi a deschiderii și a transparenței în societatea românească.

Prezenta analiză demonstrează că există premisele unei guvernări deschise, dar lipsesc voința politică și instituționalizarea conceptelor de bază. Documentele strategice și resursele financiare alocate au capacitatea de a aduce România la același nivel cu media europeană în ceea ce privește accesarea serviciilor de guvernare electronică și reutilizarea seturilor de date guvernamentale, dacă sunt clar formulate și bine direcționate. La finalul raportului sunt elaborate o serie de recomandări care ar trebui implementate pentru ca datele deschise să revoluționeze serviciile publice și relația administrației publice cu cetățeanul și să revitalizeze climatul de afaceri, diminuând totodată riscul corupției.