articol

Fundatia Soros România relansează competitia "Fondului de urgentă”

5 iulie 2010

Fundația Soros România relansează competiția de idei de proiecte, în cadrul “Fondului de urgență”, pentru finanțări peste 25.000 USD

Competiția de idei de proiecte din cadrul programul "Fondul de urgență" s-a încheiat vineri, 16 iulie 2010, ora 24:00.

Vom reveni cu detalii.

In perioada 5-16 iulie (până în 16 iulie, la ora 24.00) pot fi depuse idei de proiecte ce vizează incluziunea socială a tinerilor și copiilor din România și acordarea de servicii directe pentru imigranții din România.

Exemple de inițiative:
    •    educația non-formală;
    •    educația timpurie incluzivă a copiilor proveniți din grupuri dezavantajate;
    •    reintegrarea și reinserția tinerilor delincvenți în societate;
    •    sprijinirea și recuperarea copiilor aflați în situații de risc;
    •    susținerea activităților care răspund nevoilor de socializare ale copiilor;
    •    activități recreative și culturale pentru copii, cum ar fi: organizarea de tabere de excelență sau tabere sociale pentru copii, programe educaționale de tipul competițiilor sportive, dezbaterilor, workshop-urilor, promovarea voluntariatului în rândul copiilor;
    •    activități de acordare a unor servicii direct imigranților din România, în special celor din categorii vulnerabile (solicitanți de azil, imigranți cu statut nereglementat, tolerați, refugiați etc.): activități educaționale, servicii medicale și psihiatrice, cazare, asistență socială, asistență juridică etc.

Organizațiile interesate să se înscrie în competiția de idei de proiecte vor completa formularul disponibil pe pagina de internet a Fundației Soros, urmând să primească, la trimiterea formularului, un număr de înregistrare.
Ideile de proiecte selectate în această primă etapă vor fi dezvoltate ulterior în proiecte ce vor fi depuse spre evaluare în vederea obținerii unei finanțări peste 25.000 USD.

Evaluarea proiectelor se va realiza atât de către Fundația Soros România, cât și de către o comisie de evaluare a Open Society Institute (OSI). Inițial, valoarea totală a Fondului de urgență a fost de 100 milioane USD, fondul fiind disponibil până în anul 2011.

Ideile de proiecte vor fi depuse prin completarea formularului online începând cu data de 5 iulie 2010. Fundația Soros România își rezervă dreptul de a suspenda competiția în funcție de numărul de aplicații primite.

Întrebări frecvente:

1.     Ce tipuri de organizații sunt eligibile pentru înscrierea în competiția de idei de proiecte?
Organizațiile eligibile sunt cele non-guvernamentale, asociații, fundații.

2.     Cum se trimit ideile de proiecte?
Ele se trimit prin completarea online a formularului disponibil pe site-ul Fundației Soros România.

3.     Cum se confirmă primirea ideii de proiect de către finanțator?
După trimitere, solicitantul va primi un e-mail de confirmare, care va conține numărul de înregistrare a ideii de proiect.

4.     Câte idei de proiecte pot fi trimise de către o organizație?
Pot fi trimise mai multe idei de proiecte, numărul acestora nefiind limitat.

5.     Cât durează procesul de evaluare a ideilor de proiecte?
Între două săptămâni și două luni, în funcție de numărul solicitărilor primite.

6.     Ce se întâmplă după evaluarea ideii de proiect?
Organizația va fi înștiințată prin e-mail în legătură cu rezultatul evaluării ideii de proiect. În cazul unei evaluări favorabile, organizația va fi invitată să redacteze un proiect de finanțare, care va fi transmis Fundației Soros România prin completarea unui alt formulat electronic, în termen de 10 zile lucrătoare.

7.     De unde pot obține informații referitoare la redactarea proiectelor de finanțare, după aprobarea ideii de proiect?
Toate informațiile referitoare la redactarea și transmiterea proiectelor, inclusiv formularul de aplicație, vor fi transmise prin e-mail solicitanților ale căror idei au fost aprobate, fiind ulterior publicate pe site-ul Fundației Soros România. Reamintim că proiectele vor fi depuse doar de către organizațiile ale căror idei de proiect au fost aprobate în prealabil.

8.     În ce limbă trebuie redactate proiectele?
Ideile de proiecte vor fi redactate în limba română. În următoarea etapă, a dezvoltării ideilor câștigătoare în proiecte peste 25,000 USD, acestea vor fi redactate în limba engleză, având în vedere că  vor fi evaluate și de o comisie a OSI.