proiect

Finanteaza Transparent!

Versiune pentru imprimantaSend by emailVersiune PDF

 

http://www.finantaretransparenta.ro/ Programul FSR „Finanteaza transparent!” isi propune sa ofere publicului interesat posibilitatea de a monitoriza activitatea finantatorilor nationali si internationali pe teritoriul Romaniei, prin crearea unei baze de date pe Internet in care sa se regaseasca circuitul fondurilor pentru asistenta si dezvoltare din anul 2003 pana in prezent.

 

Beneficiari

Beneficiarii programului “Finanteaza Transparent!” se impart in trei categorii: finantatori, beneficiari ai programelor de finantare si publicul larg. Finantatorii si donatorii, atat cei ce au activat sau activeaza inca in Romania, cat si cei interesati in a acorda asistenta pe viitor, au posibilitatea de a comunica mai bine cu privire la proiectele finantate si recipientii fondurilor. Beneficiarii si potentialii beneficiari ai programelor de finantare pot sa se informeze cu privire la prioritatile si tipurile de proiecte preferate de fiecare finantator, iar publicul larg (inclusiv reprezentantii mass-media, cercetatorii etc.) poate afla date specifice privind modul in care sunt gestionate fondurile de asistenta si dezvoltare in Romania.

 

Programul „Finanteaza Transparent!” pe scurt

Programul a fost initiat de Fundatia Soros Romania in ianuarie 2004 si continua angajamentul acesteia fata de colaborarea intre finantatori manifestat anterior. Derularea programului implica urmatoarele activitati:

 

• Colectarea si structurarea informatiei privind finantarile intr-o baza de date accesibila prin Internet. Baza de date include informatii relevante despre finantatorii care deruleaza programe de asistenta in Romania (descriere, arii de interes, metode de alocare a fondurilor destinate asistentei, sumele alocate etc.) si activitatea acestora (liste ale beneficiarilor – organizatii si institutii de stat sau private, guvernamentale sau ne-guvernamentale, profit sau non-profit - ale proiectelor finantate, structurate pe ani, sectoare de activitate, regiuni/unitati geografice).

• Realizarea de analize cantitative si calitative pe baza informatiilor astfel colectate, documentele rezultate vizand o mai buna cunoastere a sectorului neguvernamental si a felului in care au fost acoperite nevoile acestuia.

• Stimularea analizei si cercetarii independente privind mecanismele si directiile de acordare a fondurilor, pornind de la infomatiile din baza de date a programului.

• Pledoaria publica pentru responsabilitate, echitate si transparenta in alocarea fondurilor publice straine catre organizatii romanesti, cu accent pe orientarea catre beneficiari si nevoile exprimate de acestia.

• Coordonarea cu proiecte similare din regiune prin intermediul retelelor de organizatii neguvernamentale si finantatori active in Europa Centrala si de Sud-est, precum si diseminarea modelului catre alte organizatii / tari interesate.