Dumnezeu nu înseamnă același lucru pentru toti românii

3 noiembrie 2011
Versiune pentru imprimantaTrimite unui prietenVersiune PDF

Deși se declară credincioși, jumătate dintre români percep existența lui Dumnezeu diferit de dogma principalelor biserici creștine, reiese din cercetarea Religie și comportament religios, realizată de Fundația Soros România.
Deși 94% dintre cei chestionați au răspuns DA la întrebarea “Credeți sau nu că există Dumnezeu?”, doar 42% dintre respondenți acceptă viziunea dogmei creștine, potrivit căreia există un Dumnezeu întrupat într-o ființă. Prin comparație, 49% dintre români văd puterea divină mai degrabă ca un spirit sau o forță a vieții.

În timp ce credincioșii români îmbrățișează numeroase aspecte care provin din creștinism, un număr semnificativ cred și în existența unor fenomene sau ritualuri care nu au nicio legătură cu acesta: un procent semnificativ de respondenți cred în deochi - 60% dintre români; în oameni cu puteri speciale (prezicători, tămăduitori, clarvăzători) cred 47% dintre respondenți, în astrologie sau horoscop 25% dintre români, iar în extratereștri - 23%.
În același timp, 88% dintre respondenți cred în existența sufletului, și un procent egal de 87% cred în păcat sau în existența Raiului.

Aceasta abordare a fenomenului religios este vizibilă și în atitudinea românilor față de unicitatea religiei. În timp ce 34% dintre respondenți afirmă că există o singură religie adevărată, 38 de procente dintre conaționali consideră că există o singură religie adevarătă, dar și că alte religii conțin unele adevăruri fundamentale. Pentru 18% dintre romani nu există o singură religie adevărată, toate marile religii ale lumii conținând unele adevăruri fundamentale.

Baza de date a cercetării poate fi obținută, pentru utilizare academică, printr-un mesaj la info@soros.ro

Cercetarea „Religie și comportament religios” a fost realizată de o echipă de sociologi compusă din Raluca Popescu, Mirel Paladă și Claudiu Tufiș, sub coordonarea lui Ovidiu Voicu, manager de programe, în cadrul programului Studii Electorale Românești al Fundației Soros România.

Datele au fost culese, în perioada 01 – 21 iunie 2011, de compania International Brand Consultants (www.romaniabrand.ro). Eşantion principal: 1.204 persoane, reprezentativ pentru populaţia ţintă cu o eroare de +/- 2,9% la un nivel de încredere de 95%. Chestionarele și fișa tehnică a anchetei se află pe pagina de internet a Fundației Soros.

Cercetarea „Religie și comportament religios” este prima analiză completă a fenomenului religios la nivelul populației României, care pune sub lupă valorile, comportamentele și raportarea la politici și viață politică la nivelul celor mai importante confesiuni întâlnite în România.

Pe pagina noastră de internet sunt disponibile analize asemănătoare dedicate:
    •    portretul ateului român
    •    intoleranței românilor
    •    conservatorismului românilor
    •    comportamentului religios al românilor
    •    toleranței religioase la români
    •    implicării Bisericii în politică
    •    construcției Catedralei Neamului
    •    dreptului la avort
    •    predării religiei în școli

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să o contactați pe Elena Coman, Manager Comunicare, Fundația Soros România, prin e-mail la ecoman(at)soros(punct)ro sau telefonic la 021. 212 11 01