Dezvoltare Comunitara Integrata

Scopul programului: sa creeze modele de dezvoltare in localitati cu un procent semnificativ de romi. Conceptul de “integrat” se refera la abordarea comunitatilor intr-o maniera comprehensiva, tinand cont de legaturile si modul in care se influenteaza  domeniile esentiale in viata unei comunitati: dezvoltare economica, educatie, locuire, servicii de sanatate.

Programul a fost initiat in ultima parte a anului 2005 si este in desfasurare. Trei ipoteze principale stau la baza acestui program:

Dezvoltarea sanatoasa a unei comunitati presupune consultarea si implicarea tuturor membrilor ei, indiferent de religie, apartenenta etnica, statut economic etc.

Proiectele de infrastructura, dezvoltare economica, educatie etc devin valoroase si sustenabile cand sunt parte a unui plan pe termen lung

Implicarea etnicilor romi ca “cetateni de prima mana” in viata comunitatii ajuta la cresterea stimei de sine a acestora, reduce din prapastia care-i desparte de alte etnii si aduce beneficii pe termen lung intregii comunitati.

Cele 6 comunitati in care lucram sunt: Patrauti si Veresti – jud. Suceava, Geoagiu- Hunedoara, Baltesti si Ploiesti (cartier Mimiu) – Prahova, Lehliu-Sat – Calarasi

Obiectivele specifice:

1. Dezvoltarea de grupuri locale de initiativa, capabile sa-si inteleaga drepturile si sa militeze pentru respectarea lor

2. Sprijinirea eforturilor societatii civile locale implicate in problematica romilor in a include pe agenda administratiei locale si planuri ce se adreseaza grupurilor vulnerabile

3. Intarirea legaturilor dintre reprezentantii locali ai etnicilor romi, ONG-urile care au ca misiune incluziunea romilor si institutiile implicate in rezolvarea unor subiecte sociale si economice critice

4. Dezvoltarea/propunerea de recomandari de modificare a politicilor publice bazate pe experientele de succes din teren.

Metodologie:

1. In primele 9 luni ale programului, accentul a fost pus pe dezvoltarea capitalului social in aceste comunitati, prin intermediul unor facilitatori comunitari. Acestia au rolul de a dezvolta structuri asociative la nivel local si de a lucra cu instituriile regionale pentru a acorda din ce in ce mai multa atentie problemelor specifice etniei roma. Ca instrumente specifice de lucru, am folosit:

- discutiile din usa-n usa, pentru diagnoza nevoilor si a resurselor si identificarea liderilor

- intalniri coumunitare si cu liderii

- instruiri locale si regionale

- componenta de granturi mici

2. A doua parte a programului e dedicata definirii unor solutii concrete si realiste  de rezolvare a unor prioritati locale pe locuire, educatie, sanatate si dezvoltare economica. Rezolvarea acestor prioritati se face atat cu ajutorul institutiilor locale si judetene, cat si a unor experti (institutii, ONG-uri sau indivizi) pe domeniile amintite.

3. Modelele dezvoltate in program vor fi diseminate si spre alte comunitati, acest lucru permitand replicarea programului. In acelasi timp, aceste solutii vor fi transformate (cu ajutorul expertilor) in politici publice ce vor fi promovate si la nivel national.

Rezultate obtinute pana acum :

6 Grupuri Locale de Actiune, cu scopul de a dezvolta strategii locale integrate de rezolvare a problemelor locale si potentare a resurselor

6 Planuri Strategice de Dezvoltare (in lucru) a comunitatilor, cu un accent special pe prioritatile etnicilor romi

Sustinerea autoritatilor locale in co-finantarea componentei de granturi mici si a altor actiuni locale

Redactarea de propuneri de finantare pe diverse teme de interes in comunitate (acte identitate, ocupare, educatie)

Exemple de actiuni:

Instruirea facilitatorilor comunitari pe tema “planificare strategica” – Azuga, august 2006

Locuirea in Patrauti – diagnoza comunitara

Instruirea liderilor locali pe tema” Planificare comunitara participativa” – noiembrie 2006

Vizita scoala 19 Ploiesti

Curs “Planificarea si scrierea proiectelor” – Geoagiu

Din usa-n usa – Baltesti, 2006 -2007

Curs regional scriere proiecte lideri comunitari – Zarnesti, aprilie 2007

Actiune pe educatie ale unor voluntari francezi – Baltesti, august 2007

Programul este sprijinit de CEE Trust, care finanteaza, in perioada August 2006-Octombrie 2007, proiectul “De la solutii locale la politici publice”, implementat in parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi.

Bugetul oferit de CEE Trust este de 115, 880 USD.

Alti parteneri ai programului sunt:

La nivel local:

* Organizatiile neguvernamentale: Asociatia pentru Dezvoltare Locala „Parteneriat” Botosani, Asociatia de Sprijin Comunitar “PROVIDENT” Ploiesti, Asociatia Alegria Sarulesti

* Administratiile locale din cele 6 comunitati

* Biroul Judetean Roma din cele 4 judete

* Birourile regionale ale Agentiei Nationale pentru Romi

La nivel national:

* Agentia Nationala pentru Romi

* Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca

* Organizatia Ville en Transition si Asociatia pentru Tranzitie Urbana - partea de locuire in comunitati de romi

* Fundatia ArtFusion

Detalii puteti obtine de la Mona Cosma, manager de program, mcosma[at]soros.ro