Coaliția pentru date deschise

1 mai 2014

MEMORANDUM DE ÎNȚELEGERE

În contextul aderării României la inițiativa internațională Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă[1],

Luând în considerare Carta Datelor Deschise adoptată cu ocazia summitului G8[2],

Având în vedere modificările aduse Directivei 2003/98/EC, privind reutilizarea informațiilor din sectorul public și a noilor politici publice europene care încurajează datele deschise și reutilizarea acestora,

Ca urmare a eforturilor de advocacy ale organizațiilor neguvernamentale pentru promovarea datelor deschise pe agenda publică în România,

Organizațiile semnatare ale acestui Memorandum sunt de acord cu următoarele:

ART. 1

Prin prezentul memorandum se constituie Coaliția pentru date deschise,  la care se poate alătura orice organizație care sprijină și promovează conceptul de date deschise și reutilizarea datelor în România.

ART. 2

Prezentul parteneriat are în vedere colaborarea organizațiilor semnatare în scopul sprijinirii publicării datelor din sectorul public în format deschis și atribuirea de licențe deschise la datele astfel publicate.

ART. 3

Organizațiile semnatare cooperează în vederea desfășurării activităților de advocacy și informare privind datele deschise, atât la nivel central cât și la nivel local.

ART. 4

Părțile semnatare își desfășoară activitățile în spiritul politicilor publice privind datele deschise și reutilizarea datelor din sectorul public.

ART. 5

Punerea în aplicare a prezentului memorandum se realizează prin orice modalitate convenită de organizațiile semnatare, inclusiv prin desfășurarea de proiecte, evenimente, programe, comune.

ART. 6

În sensul prezentului memorandum, datele deschise sunt datele ce pot fi utilizate în mod liber, reutilizate și redistribuite de către oricine, supuse cel mult la necesitatea atribuirii în condiții identice[3].

ART. 7

Misiunea Coaliției pentru Date Deschise este de a sprijini și de a monitoriza implementarea politicilor publice privind datele deschise în România și de a informa asupra reutilizării datelor din sectorul public în scopuri necomerciale și comerciale.

Organizații semnatare

Asociația Geo-Spațial.org

Asociația pentru Tehnologie și Internet

Fundația Ceata

Fundația Median Research Center

Fundația pentru o societate deschisă

Kosson.ro

Asociația Smart City

Funky Citizens

Active Watch

Centrul pentru Jurnalism Independent

E-Civis

Societatea Academică din România

Universitatea de Vest Timișoara

Centrul de Resurse pentru Participare Publică- Ce-Re

Expert Forum

Open Knowledge Romania

Universitatea Politehnica Timișoara

Miruna Bădescu

Lucian Oprea

*******

Coaliția pentru date deschise este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Organizațiile partenere ale proiectului Coaliția pentru date deschise sunt: Fundația pentru o societate deschisă, Asociația pentru Tehnologie și Internet, Fundația Ceata, Fundația Median Research Center, Asociația Geo-spatial.org.

Pe durata implementării proiectului Coaliția pentru date deschise, cele 5 organizații vor organiza evenimente publice locale Open Data Hackathons și o conferință națională, Open Data Day, prin care va promova utilizarea datelor deschise atât în rândul studenților, programatorilor, activiștilor, reprezentanților organizațiilor  cât și în rândul reprezentanților instituțiilor publice, aflați în poziții de decizie. De asemenea, Coaliția pentru date deschise va informa 40 de jurnaliști și 60 de reprezentanți ai administrației publice cu privire la utilizarea datelor publice în format deschis.

Coaliția pentru date deschise este o structură deschisă tuturor organizațiilor, instituțiilor și cetățenilor care aderă la principiile Coaliției și care susțin utilizarea datelor publice deschise.

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului; Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.