Cercetare sociala pentru proiectarea politicilor publice

Programele de cercetare sociala fac parte din nucleul de activitati pe care Fundatia Soros le desfasoara inca din primii ani ai prezentei sale in Romania. Investitia FSR in cercetare sociala este intotdeauna legata de promovarea unor modele de dezvoltare sociala si de fundamentarea unor recomandari de politici publice.

Obiectivele generale ale acestor programe sunt:

sa ofere publicului si actorilor interesati cunoastere sociala de calitate despre zone ale societatii ce sunt putin explorate si/sau

sa fundamenteze proiectarea si implementarea politicilor publice pe date concrete privind societatea reala, atat pentru programele proprii ale Fundatiei cat si in beneficiul altor institutii si organizatii

sa initieze dezbaterea publica in jurul unor subiecte esentiale pentru dezvoltarea Romaniei

Cel mai cunoscut program al Fundatiei este Barometrul de Opinie Publica, care a fost initiat in anul 1994 si care a continuat neintrerupt pana in anul 2007. In cei paisprezece ani de existenta au fost realizate treizeci si doua de editii ale Barometrului. Alaturi de BOP, de-a lungul timpului Fundatia Soros a dezvoltat si alte proiecte de cercetare sociala focalizate pe anumite segmente ale societatii. (mai multe detalii)