BLOG

O dilemă cu 19.000 de angajați, un premier-deputat și FMI, dar fără guvernare deschisă

Autor: Ovidiu Voicu 13 februarie 2015

Negocierile dintre România și FMI s-au încheiat din nou fără o înțelegere. Cele două părți nu se pun de acord asupra unui program de reforme propice țării noastre. Conform declarațiilor oficiale, sunt două puncte în care cele două părți nu s-au înțeles: calendarul liberalizării prețului gazelor, respectiv restructurarea Complexelor Energetice Hunedoara și Oltenia. FMI susține că ambele procese sunt necesare pentru stabilitatea macro-economică a României. Guvernul se opune motivând prin efectele sociale negative. Niciuna dintre părți nu aduce în discuție corupția și interesele politice. Noi, cetățenii, ne uităm și nu înțelegem. Nimeni nu se obosește să explice altfel decât în lozinci. Un exemplu elocvent de guvernare închisă.

Complexul Energetic Oltenia are 19.000 de angajați. Furnizează 95% din producția de lignit a României și acoperă 30% din necesarul de energie, prin arderea lignitului în termocentrale proprii. Cu o cifră de afaceri anuală în jurul a 2 miliarde lei, CEO susține economic și social largă zonă geografică, în care, întâmplător, se află și colegiul de deputat al premierului Ponta.

În ultimii ani, Complexul a avut dificultăți economice. În 2014, pierderile au urcat la peste 300 milioane lei. Conform conducerii actuale, compania este ineficientă, adică produce energie la un preț prea mare pentru condițiile actuale de pe piață. Prin urmare, a vândut mai puțin și la un preț mai mic decât cel prognozat. Metoda de producție este intens poluantă și conform reglementărilor europene, CEO trebuie să cumpere certificate de emisii de dioxid de carbon. Pentru 2015, costul estimat al acestor certificate se ridică la 500 milioane lei. Complexul este afectat și de liberalizarea prețului la gaze, folosite în procesul de producție.

Continuarea pe http://datedeschise.fundatia.ro/o-dilema-cu-19-000-de-angajati-un-premier-deputat-si-fmi-dar-fara-guvernare-deschisa/

Sursa foto: http://activenews.ro/sindicalistii-vor-picheta-sediul-complexului-energetic-oltenia_1819379.html