publicație

Barometrul de Opinie Publică, octombrie 2003

15 octombrie 2003

Cercetarea din octombrie 2003 surprinde opiniile românilor cu privire la problema corupţiei şi, totodată, oferă o radiografie a percepţiilor populaţiei privind inegalitatea socială şi a nivelului de bunăstare sau sărăcie în România anului 2003.

În această ediţie au fost incluse o serie de întrebări care măsoară percepţia populaţie în legătură cu economia de piaţă şi mecanismele ei. Întrebările, codificate CERM1-CERM16, au fost propuse de Centrul Român pentru Modelare Economică în cadrul proiectului COMPRESS, finanţat de Uniunea Europeană – Programul Cadru nr. V.

Eşantionul folosit pentru culegerea datelor a inclus 2035 persoane, schema de eşantionare fiind similară celor folosite anterior. Principalul motiv al menţinerii unui volum extins al eşantionului a fost acela de a obţine sub-eşantioane reprezentative (chiar dacă la un nivel mai scăzut de reprezentativitate comparativ cu eşantionul naţional) pe fiecare dintre cele 8 regiuni istorice ale ţării: Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Crişana-Maramureş, Transilvania, Bucureşti. Se creează în acest fel o bază solidă pentru cercetări şi acţiuni sociale de tip regional.

Culegerea şi introducerea datelor, precum şi prelucrarea statistică, au fost realizate de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională CURS-SA. Controlul culegerii datelor a fost coordonat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii – ICCV.

Documente: