publicație

Barometrul de Opinie Publică, mai 2005

15 mai 2005

44% dintre români spun că direcţia în care merg lucrurile în ţara noastră este una bună, în timp ce 43% afirmă exact opinia contrară, că direcţia este greşită, iar 13% nu pot aprecia. Numărul celor optimişti urmează uşorul trend crescător din ultimii doi ani, fără însă a înregistra schimbări spectaculoase.

Jumătate din populaţia României nu sesizează o diferenţă semnificativă între propria viaţă astăzi şi cea de acum un an. Un sfert dintre români spun însă că viaţa este acum mai proastă, şi 4% chiar că este mult mai proastă. Doar 21% spun că viaţa este acum mai bună sau mult mai bună decât acum un an. Şi în ceea ce priveşte evaluarea propriei vieţi se urmează un uşor trend crescător sesizat în ultimii ani.

Pe ansamblu, datele sugerează că asistăm la o îmbunătăţire a percepţiei respondenţilor asupra direcţiei în care ne îndreptăm şi asupra propriei vieţi, manifestată mai ales printr-un număr ceva mai mare de persoane care consideră că au o situaţie stabilă şi un număr ceva mai mic de oameni care consideră că situaţia lor se deteriorează.