Barometrul de Opinie Publică

Coordonator: Ovidiu Voicu

Barometrul de Opinie Publică (BOP) este un program de cercetare și analiză a opiniei publice din România, a cărui misiune este de a contribui la consolidarea legăturilor dintre structurile puterii și societate în ansamblul său, clarificând temele-cheie care trebuie să se regăsească pe agenda ONG-urilor și instituțiilor publice, punând la dispoziția celor interesați datele necesare pentru elaborarea profesionistă a politicilor publice și oferind analize riguroase ale rezultatelor, în beneficiul publicului.

Barometrul Opiniei Publice (BOP) este unul dintre cele mai vechi programe ale Fundaţiei. A început în 1994 şi a funcţionat până în 2007. Începând din 1998, programul a fost standardizat, realizând două valuri de cercetare pe an, în mai-iunie, respectiv octombrie-noiembrie.

De-a lungul timpului au fost adăugate diferite componente care să dea valoare adăugată, incluzând: Şcoala Naţională de Statistică Socială; burse pentru cercetători români care au participat la cursurile de vară ale Universităţii din Michigan; dezbateri despre cercetarea opiniei publice; proiecte de cercetare focalizate pe anumite grupuri sau probleme: România Urbană, EuroBarometrul Rural, Barometrul Incluziunii Romilor, Atitudini faţă de muncă, Viaţa de familie.

Principalele realizări ale programului sunt:

• 29 de valuri de cercetare, reprezentând cea mai valoroasă sursă de date comparative despre evoluţia societăţii româneşti. Datele sunt disponibile public şi sunt folosite permanent, în special în mediul academic
  • fundamentarea eşantionării în cercetarea opiniei publice. Schemele şi principiile de eşantionare dezvoltate în cadrul programului sunt folosite în mod curent de toate institutele de cercetare şi firmele de profil din România
  • dezvoltarea unor standarde de calitate pentru sondajele de opinie
  • dezvoltarea pieţei de profil, prin selectarea unor firme diferite, în cadrul unei licitaţii publice, la fiecare val de sondaj