articol

Ateii din România: putini, tineri, educati, de dreapta și intoleranti

18 octombrie 2011

Rezultatele primei cercetări sociale cantitative a ateilor din România: puţini, tineri, educaţi, de dreapta şi intoleranţi
Ateii sunt mai intoleranți decât majoritatea românilor față de aproape toate grupurile sociale în legătură cu care au fost chestionați: romi, sectanți, maghiari, musulmani, evrei, săraci, reiese din cercetarea Religie și comportament religios, realizată de Fundația Soros România.

Singura excepție în acest șir de intoleranță o reprezintă homosexualii, față de aceștia ateii manifestând mai multă toleranță decât media națională. Rezultatele sunt surprinzătoare, cu atât mai mult cu cât în alte țări ateii se remarcă printr-o toleranță mult mai ridicată decât restul populației.
Cercetarea arată că opțiunea religioasă nu influențează gradul de toleranță al ateilor, care replică intoleranța grupurilor sociale din care fac parte: a tinerilor sub 30 de ani, a persoanelor cu venituri medii și mari, a persoanelor cu educație superioară.

Analiza grupului ateilor/agnosticilor/persoanelor fără religie – convențional încadrate în cadrul cercetărilor sociologice la categoria „atei”  – este prima de acest fel din România, realizând un profil complet al acestei categorii pe trei dimensiuni: profil socio-demografic, opțiuni politice și gradul de toleranță.
Nu doar în ceea ce privește gradul de toleranță ateii întrec media națională, ci și în ceea ce privește interesul scăzut pentru politică: 66% dintre atei, față de 57% eșantionul național, declară că sunt puțin și foarte puțin interesați de politică.

Ca și poziționare ideologică, ateii se auto-declară în mod egal de dreapta și de stânga, cea mai mare parte a lor, 56%, așezându-se la centrul liniei ideologice.
8% dintre ei afirmă că preferă politicile economice de stânga, în timp ce politicile economice de dreapta atrag 47% dintre atei.

Pe de altă parte, ateii replică fidel opțiunile electorale ale eșantionului național, chiar și în ceea ce privește opțiuni precum partide populist-naționaliste.

Profilul socio-demografic al ateilor arată că sunt un grup foarte tânăr și cu un nivel de educație simțitor mai ridicat decât media națională: 53% dintre atei au sub 30 de ani, iar 33% dintre ei au absolvit studii superioare.
Din punctul de vedere al veniturilor, ateii stau mai bine decât media românilor; 85% dintre ei declară că au câștiguri lunare de cel puțin 900 RON, față de 69% dintre români care au un venit similar; iar 10% dintre respondenți au indicat venituri de minim 4000 RON lunar, în timp ce, pentru același nivel de câștiguri, procentul național este de 2%.

Ateii sunt mai greu de găsit în Moldova și mai ușor în Muntenia. 59% dintre aceștia locuiesc în București sau în alte orașe mari și foarte mari.

Cercetarea „Religie și comportament religios” a fost realizată de o echipă de sociologi compusă din Raluca Popescu, Mirel Paladă și Claudiu Tufiș, sub coordonarea lui Ovidiu Voicu, manager de programe, în cadrul programului Studii Electorale Românești al Fundației Soros.

Datele au fost culese, în perioada 01 – 21 iunie 2011, de compania International Brand Consultants (www.romaniabrand.ro). Eşantion principal: 1.204 persoane, reprezentativ pentru populaţia ţintă cu o eroare de +/- 2,9% la un nivel de încredere de 95%. Chestionarele și fișa tehnică a anchetei se află pe pagina de internet a Fundației Soros.

Cercetarea „Religie și comportament religios” este prima analiză completă a fenomenului religios la nivelul populației României, care pune sub lupă valorile, comportamentele și raportarea la politici și viață politică la nivelul celor mai importante confesiuni întâlnite în România.
În perioada următoare, Fundația Soros România va da publicității și alte date obținute în cadrul cercetării.

Pe pagina noastra de internet, găsiți analize asemănătoare dedicate:
    •    intoleranței românilor
    •    conservatorismului românilor
    •    comportamentului religios al românilor
    •    toleranței religioase la români
    •    implicării Bisericii în politică
    •    construcției Catedralei Neamului
    •    dreptului la avort
    •    predării religiei în școli

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să contactați pe Elena Coman, Manager Comunicare, Fundația Soros România, ecoman(at)soros(punct)ro, 021. 212. 11. 01