centrul_public

Școala de Activism pentru Cetățenie

Centrul Public al Fundației Soros lansează cea de-a treia ediție a Școlii de Activism. Tema acestei ediții este Cetățenia. Dacă vrei să afli mai multe despre Cetățenie tratând subiectul din perspective: juridice, de aparteneță (etnie, simbolistică, istorie), participare publică, migrație, soluție pentru dezechilibrele demografice, înscrie-te până pe 8 aprilie 2013 la cea de-a treia ediție a Școlii de Activism.

Convinge-ne în 400 de cuvinte completând acest formular, că îți dorești să participi la Școala de Activism. Această ediție a Școlii de Activism va avea 15 cursanți. Selecția va consta în completarea formularului și un interviu cu cei selectați pentru această probă.

Cursurile vor fi susținute de experți ai Fundației Soros. Durata modulului va fi de 8 săptămâni, fiecare temă va fi abordată teoretic, iar partea practică va fi acoperită de o întânire specială organizată la finalul celor 6 întâlniri teoretice. Școala se va desfășura în perioada 19 aprilie – 13 iunie 2013.

Cursurile vor fi dedicate următoarelor teme:

1)      Obținerea cetățeniei – Sergiu Panaite

2)      Cetățenia din punct de vedere juridic – Andra Bucur

3)      Cetățenie europeana și diversitate (culturală, etnie) – Iulian Stoian

4)      Cetățenie și migrație –  Victoria Nedelciuc

5)      Cetățenie și participare publică – Iulian Stoian și Andra Bucur

6)      Cetățenie și dezechilibre demografice – Victoria Nedelciuc

7)      Sesiune interactivă.

8)      Sesiune interactivă.

Structura celui de-al treilea modul al Școlii de Activism constă în 6 cursuri teoretice și două sesiuni de prezentări, reprezentând partea practică a școlii. Cursurile urmăresc familiarizarea cu conceptul de cetățenie, un concept foarte puțin dezbătut și înțeles în România. Crearea unui grup de activiști capabili să folosească un limbaj adecvat și care să dețină noțiuni de bază privind instrumentele de cercetare ale conceptului sunt două dintre obiectivele cele mai importante ale modului dedicat ”Cetățeniei”.

Școala de Activism creează o comunitate de activiști, alcătuită din participanții la precedentele și viitoarele ediții ale școlii organizate de Centrul Public a Fundației Soros, atât cursanți cât și coordonatori.

Dacă vrei sa ne cunoști înainte de înscriere, vizitează-ne la Centrul Public al Fundației Soros (de luni până vineri între orele 14:00 și 20:00) sau scrie-ne un email la: centrulpublic@soros.ro .

Întrebări frecvente:

1)      Cât durează cursul?

Această ediție a Școlii de Activism va avea opt întâlniri, câte una în fiecare săptămână. Fiecare modul va consta într-o discuție teoretică, interactivă, în cadrul căreia cursanții vor învăța să pună în practică conceptele și normele legate de cetățenie, cu ajutorul coordonatorilor. Durata medie a unei întâlniri va fi de o oră și jumătate. Ziua și ora de începere a cursului vor fi anunțate doar cursanților admiși.

2)      Când vor avea loc întâlnirile?

Întâlnirile vor avea loc seara, pentru a permite accesul la curs și celor care au un loc de muncă sau au cursuri universitare în timpul zile.

3)      Unde se țin cursurile?

Cursurile vor  avea loc la Centrul Public al Fundației Soros din Căderea Bastiliei 33, sector 1, București, zona Piața Romană.

4)      La finalul cursului se primește o diplomă?

Cursurile nu sunt recunoscute oficial si nu au valoare de training, însă diploma pe care o veti obține va avea valoarea unei recomandări, dacă doriți să lucrați în mediul nonguvernamental.

5)      De câte ori trebuie să vin la cursuri?

Ideal ar fi ca cei admiși să participe la toate întâlnirile, pentru că astfel considerăm că este corect față de cei pe care nu îi vom invita la curs. Vă asigurăm că toate temele vor fi la fel de interesante.

6)      Există o taxă pentru a participa la acest curs?

Nu se percepe nicio taxă pentru acest curs.

7)      Trebuie să fiu student pentru a mă înscrie la aceste ateliere?

Nu.

8)     Există limită de vârstă pentru participare?

Nu.